kukucs

kukucs

2011. október 22., szombat

omlós mézes keksz cirmosan

Elsőként leszögezem, hogy én az íze miatt tettem mézet a kekszbe, lehet csinálni xilittel, fruktózzal és persze cukrok valamelyikével is.
- 300 g liszt (200g Graham, 50g darált zabpehely és 50g kukoricaliszt)
- 230 g margarin
- vaníliás cukor (vagy vanília)
- 6 ek méz v. 10 dkg cukor (vagy annak megfelelő édesítőanyag)
- 2 ek víz
-2 ek cukormentes kakaó

apró kockára vágott margarint elmorzsolom a liszttel, összegyúrom a hozzávalókat a kakaó kivételével. Kettéválasztom a tésztát, az egyikbe belegyúrom a kakaót. Aztán kissé kinyújtva egymásra teszem a két tésztát, feltekerem és adagonként beteszem a keksznyomóba. Sűrűn mehetnek egymás mellé a kekszek, nem nő nagyot. Addig sütöm, míg a széle színt nem kap. Hűlés után nem marad puha, hanem finom omlós keksz lesz.
Már érzem a sorsom: narancsos, citromos verzió is lesz ebből (a mézbe 2 csepp 100%-os illóolajjal) és, ha teszek bele egy csipet mézeskalácsos fűszerkeveréket, kész a karácsonyi omlós süti :)
Nagyon örülök, hogy ez a nem túl édes keksz is nagy kedvence lett a lányoknak. Ők nem azokhoz a nagyon édesített édességekhez szoknak hozzá, amihez én gyerekként. Így kapnak egy esélyt arra, hogy egészségesen étkezzenek és főzzenek, ha már önellátóak lesznek :) Nem akarom túlmisztifikálni a dolgot, de szerintem rengeteget számít ez.

1 megjegyzés: